Stresul și problemele de zi cu zi devin din ce în ce mai greu de … digerat

Stomacul este o portiune a sistemului digestiv cuprins intre esofag si duoden. In stomac alimentele sunt retinute un timp variabil, dupa natura lor. Ele sunt transformate sub actiunea factorilor enzimatici si cu ajutorul contractiilor gastrice,in chim, apoi acesta este transportat in duoden.

Mucoasa stomacului este plina de glande microscopice cu deschizaturi in stomac,care produc un lichid amarui numit sucul gastric. El contine un produs chimic numit pepsina cu mare rol in digestie. In 24 de ore se produc 4,5 litri suc gastric care se consuma la digestie. Stomacul, prin miscarile pe care le produce, intoarce alimentele pe toate partile pentru a fi imbibate cu suc. Trebuie respectate bine regulile de compatibilitate alimentara, alimentele trebuie bine amestecate, pentru a nu se produce fermentatii si putrefactii care transforma stomacul intr-un cos cu gunoi. In acest caz glandele se astupa, iar mecanismul se defecteaza. Mancarea semidigerata va intra in intestine unde tot organismul se va intoxica.

Intestinul subtire este un canal captusit de o membrana catifelata si zbarcita care este tot timpul intr-o miscare usoara, impingand masa alimentara (chimul), inainte si inapoi. Membrana are niste papile microscopice care-i dau aspectul de catifea, numite vilozitati intestinale.

Chimul (bolul alimentar) se amesteca in intestin cu bila secretata de ficat (si depusa in vezica biliara). Sunt necesari 2 -3 litri de bila pe zi pentru a neutraliza actiunea sucului gastric, de a preintampina descompunerea si de a ajuta la absorbirea in vasele sanguine. In intestin actioneaza si sucul pancreatic secretat de pancreas, care ajuta in special la absorbirea substantelor grase. Este necesar 1 – 1,5 l/zi de suc pancreatic. Vilozitatile intestinale absorb substantele hranitoare din alimente si le trimit in organism.

Arsurile la stomac au cauze emotionale si fiziologice. Drept izvor emotional, avem ingrijorarile obsesive, grijile pe care ni le facem zi de zi, teama, obsesiile si gelozia. Cauza fiziologica provine din intoxicatii provocate de excesul de alcool, tutun, inspiratea de substante toxice, caustice, iritante, ingerarea de lichide fierbinti. Alte cauze sunt infectiile, starile alergice, defectarea mecanismului de secretie a bilei (lucru care poate duce la neutralizarea incompleta a actiunii sucului gastric asupra mucoasei intestinale), abuzul de alimente fierbinti si iritante sau mancatul rapid si la ore neregulate.

Ca tratament naturist de prima mana, renuntati la frici! Renuntati la griji si ingrijorari! Da! Se poate sa priviti cu detasare orice problema! Puteti folosi evident si infuzie de coada-calului ce neutralizeaza aciditatea sau frunze de zmeur care micsoreaza aciditatea gastrica. Dar nu la nesfarsit. In cele din urma veti ajunge la medicul gastro-enterolog care va va investiga, va va pune un diagnostic si va va oferi un tratament, care este costisitor, nu mai vorbim despre interventiile chirurgicale. De ce sa ajungeti sa va pierdeti sanatatea? Adoptati mai bine o stare de echilibru in toate pentru a ramane cat mai mult timp sanatosi!