Stresul cibernetic

Cel mai recent studiu în rândul a peste 5000 de angajați care utilizează computere arată că două treimi dintre europeni suferă de stres cibernetic. Această afecțiune apare în urma știrilor ce privesc companii importante care cad victimă hackerilor.

Oamenii încep să se simtă copleșiți de cantitatea de informații care există despre ei în mediul online și se întreabă dacă sunt sau nu protejate în mod adecvat. Dacă nu știu cum să ia măsuri pentru a le proteja, această lipsă de acțiune poate duce la stres, pe care specialiștii îl numesc stres cibernetic.

Psihologii sunt de părere că infracționalitatea cibernetică și relatarea poveștilor victimelor în mass-media fac oamenii mai conștienți de riscurile la adresa lor. Pe măsură ce amenințarea devine mai răspândită, este și mai ușor pentru oameni să prevadă impactul pe care o scurgere de date ar putea să-l aibă asupra lor personal.

Absenţa corelaţiei dintre risc şi încredere este demonstrată de constatările că mai mult de jumătate dintre europeni ar avea încredere să dea partenerului datele de conectare pentru dispozitivele lor. În acelaşi timp, doar 11% dintre respondenţi ar avea încredere într-o soluţie de management de parole, în ciuda faptului că oamenii se dovedesc în mod constant o verigă slabă în ceea ce priveşte securitatea.

În urma studiului, s-a constatat că 70% din respondenţi se simt stresaţi când vine vorba de protejarea dispozitivelor şi 62% sunt copleşiţi de cantitatea de informaţii sensibile pe care le deţin. Studiul a fost efectuat în perioada 23 mai – 3 iulie 2018, în rândul a peste 5.000 de angajați care utilizează computere, din Franța, Germania, Italia, Spania, Danemarca și Olanda.

Redactor: Denisa Albu