Stratul gros de zăpadă protejează culturile

Natura, nu numai că le-a făcut copiilor un cadou nesperat, o feerie de fulgi de zăpadă, în plus, zăpada din ultimele zile reprezintă o binecuvântare pentru culturile de cereale. Stratul gros de zăpadă protejează culturile şi reface necesarul de apă din sol, pentru primăvară.

Iarna, în ultimele zile ale anotimpului a ținut să ne arate din frumusețile și beneficiile pe care le poate împărtăși oamenilor și naturii. Bucuria s-a putut citi cel mai lesne în ochii copiilor. În ce privește natura, pentru culturile din Dobrogea, regiune afectată de secetă, zăpada din ultimele zile a reprezentat o binecuvântare –  spune preşedintele Asociaţiei Producătorilor Privaţi de Cereale, Gheorghe Albu.

„Precipitațiile sub formă de zăpadă sunt o mană cerească pentru noi producătorii agricoli din sectorul vegetal. Stratul de zăpadă pe unele locuri și de jumătate de metru, pe altele de 20 de centimetri. Dacă va fi lentă topirea zăpezii se va face rezerva de apă din sol. Sper să avem producții satisfăcătoare la cultura cerealelor și mai ales la culturile de păioase însămânțate în toamnă. Chiar dacă vin temperature de -20 de grade, nu cred că ar influența culturile, ele sunt protejate de zăpadă. Probleme vor fi acolo unde zăpada a fost spulberată – vor degera culturile de orz, grâu, rapiță”, a precizat Gheorghe Albu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Privaţi de Cereale.

În schimb, pomicultorii se tem  că gerul va afecta plantaţiile de piersici şi viţă de vie.

Redactor: Sondra Sandu