Stomatologii au rămas fără anestezice!

Stomatologii au rămas fără anestezice! În aceste condiții, medicii declară că viața pacienților este pusă în pericol. Criza ar putea fi rezolvată abia în primăvară, când una dintre firmele cu autorizație de punere pe piață ar reveni în România.

România se confruntă cu o criză fără precedent! Stocurile de anestezic indispensabile medicilor stomatologi sunt aproape epuizate. În aceste condiții, dentiștii sunt nevoiți să aleagă cărui pacient îi fac anestezie și pe care dintre ei îi lasă fără alinare în timpul procedurilor dureroase.

Problema a fost semnalată la nivelul întregii țări, nu doar în anumite județe sau unități sanitare și a fost generată de faptul că principalul furnizor autorizat a decis să-și închidă depozitele din România, pentru a le reloca în Polonia.

Medicii sunt îngroziți de situația cu care se confruntă și declară că viața oamenilor este pusă în pericol. În lipsa anestezicelor, nu pot fi efectuate extracții iar riscul ca pacienții să facă septicemie este extrem de mare.

Agenția Națională a Medicamentului a confirmat existența crizei, precizând că una dintre cele două firme care au autorizație de punere pe piață în România “lipsește momentan de pe piață”. Firma în cauză,  germană, va reveni, conform estimărilor proprii, în primăvară.

Pînă atunci, cealaltă firmă autorizată, din Franța, va livra câteva mii de cutii până la sfârșitul lunii noiembrie, dar cu siguranță acestea nu vor putea asigura necesarul la nivelul întregii țări.

Între timp, medicii stomatologi cumpără la suprapreț substanța de care au nevoie, de la firme care speculează momentul oportun.

Redactor: Ramona Caba