Știți ce zi este astăzi?

Așadar, astăzi, se împlinesc 158 de ani de la fericitul eveniment al Unirii Principatelor Române. Chiar dacă bunicii și părinții noștri n-au trăit în acele vremuri să ne poată povesti, istoria ne arată că fără această Mică Unire şi reformele lui Alexandru Ioan Cuza, nu ar fi existat România modernă de azi.

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei și Țării Românești. Acum, după 158 de ani, acestă zi ne face din nou să retrăim, cel puțin la nivel de poveste, acești câțiva pași făcuți de strămoșii noștri pentru tot ce înseamnă, astăzi, România. Deși viața noastră n-ar fi fost aceiași fără Unirea Principatelor și ar trebui să fim recunoscători pentru faptele strămoșilor noștri, multi dintre urmașii lui Alexandru Ioan Cuza au picat testul de istorie.

Însă, am întîlnit și persoane care ne-au lămurit… cum stă treaba cu Unirea.

Cu toate că Alexandru Ioan Cuza este cel care a introdus învățământul gratuit, nu știm dacă elevii sau profesorii sunt cei care tratează cu neglijentă istoria țării.  Însă, concluzia pe care o trageți și dumeavoastă e aceiași la care ma ajuns și noi : din păcate acestea sunt  roadele educației moderne.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea