Statul va da 450 de lei pentru fiecare nou-nascut

Ministerele  Muncii si Sanatatii propun introducerea ” Trusoului pentru nou-nascuti”, o noua masura de sustinere a mamelor cu risc social sau din grupuri vulnerabile.

Prin acest program, care va fi notificat Comisiei Europene, se urmăreşte sprijinirea persoanelor defavorizate prin distribuirea de alimente şi asistenţă materială de bază. Trusoul pentru nou-născuţi se va acorda pentru fiecare naştere, în maternitate, pentru mamele cu risc social sau din grupuri vulnerabile, identificate de asistentul social sau persoana cu atribuţii de asistenţă socială din maternitate. În total, 120.000 de mame în situaţii de risc şi excluziune socială ar putea pleca din maternitate, în următorii patru ani, cu un kit care să le permită să aibă o mai bună grijă de bebeluşii lor. Cutia trusoului va putea fi folosită ca pat, iar kit-ul va mai conţine scutece, haine, ghid de informare pentru mame, inclusiv pentru alăptat.

Valoarea estimată a trusoului este de 450 de lei, iar lista finală a conţinutului va fi decisă de un grup de experţi de la Institutul Mama şi Copilul.Introducerea noii măsuri este argumentată şi prin experienţa Finlandei, ţară care implementează un astfel de program încă din anul 1938, program care, împreună cu controalele periodice pre şi post-natale, a condus la o rată a mortalităţii infantile în Finlanda de doar 1,8 la mie în 2013.

Redactor: Camer Nita