Statul nu mai dă bani pentru încălzire

Premierul Victor Ponta a anunțat că primăriile care au nevoie de ajutor financiar pentru încălzire nu vor mai primi bani de la bugetul de stat. Modificarile ce vor fi aduse legii vor permite permite primăriilor să apeleze la împrumuturi financiare de la trezorerii. Primul ministru își dorește astfel să îi facă pe edili să devină manageri mai buni.

Vești proaste pentru administrațiile locale din țară. Premierul Victor Ponta a anunțat că se lucrează la un proiect de lege prin care primăriile care vor avea nevoie de bani pentru încălzire să nu îi mai primească de la Guvern, ci să îi împrumute de la Trezorerii. Afectați ar putea fi toți românii care beneficiau de subvenții majore de la stat. Administrațiile locale trebuie să găsească soluții, astfel că la Constanța se fac deja calcule.

Ideea premierului a venit în contextul în care mărirea salariilor medicilor și a profesorilor, de la 1 decembrie, va afecta bugetul de stat. Ponta insistă că astfel edilii vor deveni manageri mai buni, iar orașele nu vor mai beneficia de cadouri financiare nesperate, fără nicio obligație ulterioară.

Premierul ar vrea ca în acest mod administrațiile locale să investească în sistemul termic și să nu mai aștepte in fiecare an bani de la stat. Polițele vor fi suportate însă tot de români, care vor fi nevoiți ori să plătească mai mult, ori să înghețe în case.

Reporter: Bogdan Bolojan ;  Imagine: Cristian Rizea