Statul a oferit micilor intreprinzatori o schema de ajutor finaciar accesibila on-line

Mii de firme mici şi mijlocii au încercat saptamana aceasta să obţină un ajutor de minimis pentru a-şi dezvolta afacerea, dar în numai cinci minute s-a făcut împărţirea celor 100 mil. euro pentru 644 de firme.

În joc sunt peste 22.000 de IMM-uri care au încercat să obţină un sprijin financiar de la stat ca să îşi continue investiţiile şi să creeze până la 7 noi locuri de muncă fiecare.

Cu banii astfel atraşi de la Finanţe, beneficiarii pot construi sau cumpăra clădiri necesare desfăşurării activităţii de producţie, echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru), aparatură de control şi reglare, echipamente IT, dar şi mijloace de transport neînmatriculabile (de exemplu motostivuitoare, macarale etc.) necesare în susţinerea activităţilor curente ale întreprinderii. Aceste utilaje trebuie achiziţionate în condiţii normale de piaţă, respectându-se normele de transparenţă, se precizează în normativele care reglementează ajutorul de minimis.

Alocarea s-a făcut după principiul „primul venit – primul servit“, până la epuizarea plafonului maxim de 500 mil. Lei.

Antreprenorii, consultanţii şi specialiştii IT care au încercat să depună proiecte şi nu au reuşit din cauza erorilor informatice acuzand de posibilitatea favorizării unor companii şi solicitand astfel reluarea procedurilor.

Ajutorul de minimis a rămas singura sursă de finanţare ieftină pentru IMM-uri, pentru că alte linii de finanţare din fonduri UE nu vor mai fi lansate în acest an.