Statui “ascunse” la biobază

Două dintre statuile-emblemă pentru staţiunea Mamaia, „Sirena şi Delfinul” şi „Tinereţe” zac de aproximativ doi ani în biobaza animalelor fără stăpân din Constanţa. Ele au fost mutate odată cu începerea lucrărilor la faleză şi nici până în acest moment nu au fost repuse pe poziţie.

https://www.youtube.com/watch?v=LO–UvSzvAg

Biobaza din zona „kilometrul 5” a devenit locul de veci a două statui ce au împodobit zeci de ani staţiunea Mamaia. Este vorba despre „Sirena şi Delfinul” şi „Tinereţe” ale sculptorilor Corneliu Medrea, respectiv Ada Geo Medrea. Ele au fost mutate imediat după ce au început lucrările la faleza din Mamaia. O echipă a Litoral TV a încercat să filmeze locul în care au fost depozitate statuile, încercare ce s-a lovit de porţi închise şi birocraţie inutilă.

Ajunşi la primărie, aflăm că nu este chiar atât de uşor să vedem statuile. Există un plan in ceea ce le privest, însă nu se ştie când se va găsi noua locaţie.

În acest moment singurele fotografii cu starea statuilor sunt cele realizate de o serie de activişti care au pătruns în interiorul biobazei cu ocazia unui protest. Ei se oferă voluntari să preia statuile, iar cu ajutorul unui sculptor să le refacă şi să le expună lângă fântâna de lângă stadionul Farul.

Din cauza greutăţii mari a lucrărilor, statuile au fost realizate pe bucăţi, iar după transportul către biobază acestea s-au desprins. Chiar şi locurile unde se aflau exponatele sunt acum schimbate.

Rămâne de văzut cât timp va mai dura până ce statuile vor fi din nou expuse, ori poate, îşi vor da obştescul sfârşit în faţa câinilor maidanezi de la biobaa din Constanta.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea