Stațiunea Mamaia a împlinit venerabila vârstă de 109 ani

Stațiunea Mamaia a împlinit venerabila vârstă de 109 ani, timp în care a cunoscut o dezvoltare explozivă ridicându-se la nivelul unor stațiuni importante pe harta turismului. Pentru a se marca momentul aniversar, în cadrul parcului acvatic , a fost realizată o expoziţie inedită de cărţi poştale, vederi care au circulat la începutul secolului XX, precum și vederi actuale, special create de artişti plastici români.

1906 este anul în care avea să se nască o stațiune de băi, foarte importantă pentru Constanța, dar și pentru turiști. Poziționată pe o fâșie de pământ, între lacul Siutghiol și mare, stațiune dispunea de locuri pentru relaxare și cazare. Imediat după înființare, Mamaia a reușit să uimească vizitatorii, ajungând să devină pentru unii o destinație preferată.

„La Mamaia, orizontul se roteşte larg şi cufundat în albastru. – Acolo cerul şi cu apa sunt tot una. Trenul pare obosit şi el de căldura care toropeşte oraşul şi-n sforţarea şi năduful lui se sileşte să ia cât mai în grabă lumea de prin micile staţii din drum, ca s-ajungă odată afară, pe culmea de sus, unde se simte cum vine boarea răcoroasă din necuprinsul mării.” Ion Adam impresii despre Mamaia anului 1906

În primul an, stațiunea Mamaia a fost vizitată de aproximativ 45 de mii de persoane, ajungând în timp să devină destinația preferată a milioane de oameni. 109 ani au trecut de la înființarea stațiunii și până în prezent, perioadă ce a permis o dezvoltare continuă. Pentru a marca momentul aniversar, în cadrul parcului acvatic, s-a realizat o expoziţie inedită de cărţi poştale, vederi care au circulat la începutul secolului XX, dar și unele special create de artişti plastici români.

Pentru a se simți atmosfera vremurilor trecute, mai multe tinere, machiate și coafate în stilul secolului trecut, au participat la o defilare cu costume de baie specifice epocii respective.

Marcarea zilelor aniversare ale Staţiunii Mamaia prin acțiuni specifice vremurilor trecute, promovează rebrandingul turistic şi cultural, prin forme originale de exprimare. Totodată, implicarea în activități artistice anuale, pe 13 august, se dorește a deveni o tradiție în stațiunea vedetă.

Reporter: Ana-Maria Stancu ; Imagine: Adi Florea