Statistici îngrijorătoare pentru tinerii din Romania

Conform ultimelor studii, rata șomajului a atins nivelul cel mai ridicat în rândul persoanelor cu vârsta până în 24 de ani.

Conform unui comunicat al Institutului Național de Statistică , din totalul populației active a României, 8,3 milioane de persoane au loc de muncă şi 481 mii de persoane erau şomeri,  în prima parte a anului 2017. Rata șomajului a atins nivelul cel mai ridicat în rândul tinerilor între 15 și 24 de ani. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbați: 68,9% față de 53,5% la femei. ANOFM a transmis într-un comunicat că la finele lunii mai 2017, cei mai mulți  şomeri proveneau din mediul rural. Potrivit aceleiași surse, șomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional aveau ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM: 82,33%. În schimb, absolvenții de studii superioare aveau o pondere de doar 4,19%. Nivelurile cele mai ridicate au fost înregistrate în Vaslui, Teleorman și Galați. Cea mai mică rată a șomajului, de 0.95%, s-a înregistrat în județul Ilfov.

Obiectivele programului Strategia Europa 2020, ce  au  ca scop transformarea UE într-o economie caracterizată prin niveluri ridicate de ocupare a forței de muncă, productivitate și coeziune socială, nu au fost încă atinse. Proiectul își propune obținerea unei rate de ocupare a forţei de muncă de 75 % în rândul populaţiei cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani.

Redactor: Isabela Boantă