Statistici îngrijorătoare despre angajații din România

Pesimismul angajaților români vis-a-vis de locul de muncă este tot mai pregnant. Mediul de lucru și nivelul salarizării sunt motivele principale ale nemulțumirilor.

Un sondaj realizat în mediul virtual, în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie anul curent, a dezvăluit problemele resimțite de salariații din România la locurile unde își desfășoară activitatea profesională. Studiul relevă că anul următor se va caracteriza printr-o migrare masivă a forței de muncă între companiile din țară, cel puțin 60% dintre cei intervievați dorindu-și schimbarea serviciului. Pentru realizarea acestui deziderat, 61,86% dintre respondenți ar fi dispuși să participe la cursuri de specializare și 40,9% să fie relocați în alt oraș.

Salariații români consideră, într-un procent de 44,8%, că oportunitățile curente de angajare sunt mai reduse decât cele din urmă cu 6 luni.

Pesimismul rezultat din analiza efectuată online decurge și din nivelul de salarizare existent pe piața muncii din România. Aproximativ 70% dintre angajați prevăd o reducere a propriilor venituri determinată de trecerea contribuțiilor sociale în sarcina lor. Peste 60% dintre salariați nu cred că li se vor mări remunerațiile în următoarele 6 luni.

O altă nemulțumire a cetățenilor cu drept de muncă se referă la degradarea tot mai accentuată a mediului în care își desfășoară activitatea. Creșterea volumului de lucru, semnalată în 64% din cazuri, conduce la un nivel similar de stres în rândul angajaților.

Sondajul a fost efectuat pe un număr de 1.318 persoane, cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani, toate întrebările conținând trei variante de răspuns.

Redactor: Mihaela Țânțaru