Statele Unite își comemorează eroii

Statele Unite comemorează astăzi, 16 ani de la atentantul de la 11 septembrie 2001. Prăbuşirea turnurilor World Trade Center, a marcat începutul unei noi ere – cea  a luptei împotriva terorismului. La ceremoniile organizate cu această ocazie va participa și Donald Trump, pentru prima dată în calitate de președinte al statului.  

Statele Unite comemorează, astăzi, una dintre cele mai negre zile din istoria țării. În urmă cu 16 ani, întreaga lume privea îngrozită evenimentele din New York. Membrii ai reţelei teroriste Al-Qaida au reușit să deturneze, atunci, patru avioane de linie. Două dintre ele au intrat în Turnurile Gemene, care s-au prăbușit în urma impactului. Al treilea avion s-a prăbușit peste clădirea Pentagonului, iar a patra aeronavă a căzut pe un câmp din Pennsylvania, ratându-și obiectivul: Casa Albă. Atacurile au fost comise de 19 militari islamiști și au dus la pierderea a 3.000 de vieți omenești.

Administraţia de la Washington a hotărât, la momentul respectiv, că violenţei trebuie să i se răspundă tot cu violenţă. Astfel, în anii ce au urmat, o serie de războaie costisitoare s-au desfășurat în Afganistan şi Irak. Islamiștii nu au rămas mai prejos și au atacat, la rândul lor, marile orașe ale Europei, sute de oameni nevinovați pierind în urma atentatelor.

După evenimentele din 2001, politica externă a SUA a fost revoluţionată. Conform viziunii lui George W. Bush, America nu mai trebuia să rămână constrânsă de preferinţele aliaţilor sau de convenţiile multilaterale, ci trebuia să-şi folosească puterea pentru a remodela lumea în conformitate cu principiile şi valorile sale. Statele Unite a devenit o superputere indispensabilă pentru pacea şi prosperitatea globală.

Astăzi, la 16 ani de la sângeroasele atentate, vor fi organizate mai multe ceremonii de comemorare. Președintele Donald Trump și soția sa Melania vor lua parte la ceremonia care va avea loc la Memorialul ridicat la Pentagon, locul unde 184 de oameni și-au găsit sfârșitul. Evenimente similare se vor desfățura în Pennsylvania și New York.

Reporter: Ramona Caba