Spune „NU” tutunului!

Fumatul este unul dintre cele mai nocive vicii. Ziua națională fără tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie. Prin această inițiativă se dorește a fi tras un semnal de alarmă cu privire la numărul îngrijorător al deceselor provocate de consumul de tutun. Anual, peste 42.000 de români mor din cauza bolilor provocate de fumat.

Consumul de tutun ucide! Anual, aproape 6 milioane de oameni mor din cauza fumatului. Îngrijorător este faptul că din aceștia 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Statisticile arată că, până în 2030, numărul deceselor va depăși 8 milioane în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate. La nivelul țării noastre, aproximativ 27% din populație are acest viciu, procent ce este peste media Uniunii Europene. Statisticile arată că, în rândul adolescenților, băieții consumă mai mult tutun decât fetele, însă, pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene. Bolile cauzate de fumat sunt cele care determină cel mai ridicat grad de mortalitate în țara noastră. Printre acestea se numără bolile cardiovasculare, cancerul, în special cel pulmonar, şi bolile respiratorii obstructive cronice sunt doar câteva dintre acestea.

Anul acesta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii pregăteşte adoptarea ambalării neutre a țigaretelor, aceasta fiind  o măsură ce restricţionează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului. Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun – specifică – brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.

Reporter: Cerasela Videanu