Spring Storm 18, exercițiu NATO multinațional

Forțe militare din mai multe țări ale Alianței Nord-Atlantice se vor reuni în cadrul unui antrenament, desfășurat pe teritoriul Dobrogei și în apele internaționale ale Mării Negre. Spring Storm 18 este unul din cele mai ample exerciții multinaționale organizat de Forțele Navale Române.

Forțele Navale Române organizează, în perioada 5 – 15 martie, unul din cele mai vaste exerciții multinaționale desfășurate pe teritoriul Dobrogei și în apele internaționale ale Mării Negre. Spring Storm 18 angrenează peste 1.700 de militari, din cadrul mai multor state ale Alianței Atlanticului de Nord. Principiul unic pe care se fundamentează antrenamentul vizează participarea de structuri navale, aeriene și terestre. Instruirea se focalizează pe exerciții tipice operațiilor amfibii în cadru aliat și pe simulări de combatere a minelor marine dintr-o locație de debarcare pe țărm.

Apărarea comună a membrilor NATO, la care fac referire prevederile art. 5 al Tratatului Nord-Atlantic, a constituit ideea de bază a scenariului creionat pentru Spring Storm 18. Strategii caracteristice luptei urbane, dar și cele care se aplică, în mod uzual, pentru neutralizarea, prin desantare, a ofensivei unei grupări militare sunt prevăzute a fi desfășurate pe perioada celor 10 zile de antrenament.

Arsenalul de participare la acest eveniment al Forțelor Navale Române include fregata ”Regele Ferdinand”, corveta ”Viceamiral Eugeniu Roșca”, nava purtătoare de rachete ”Pescărușul”, monitorul ”Lascăr Catargiu”. Nu vor lipsi nici vedeta blindată ”Opanez”, nava maritimă pentru scafandri ”Grigore Antipa”, nava hidrografică ”Alexandru Cătuneanu”, remorcherul maritim ”Viteazul” și două remorchere de port.

Două aeronave MIG-21 Lancer, un elicopter IAR-330 și o aeronavă Spartan C-27J se alătură exercițiului Spring Storm 18. Acestor mijloace de luptă ale Forțelor Aeriene Române se adaugă și o navă de patrulare a Gărzii de Coastă.

Cadrele militare românești implicate vor fi reprezentate de o companie de infanterie marină, un detașament de scafandri de luptă și un pluton de infanterie de la Brigada 9 Mecanizată.

Militari din Bulgaria, Franța, Georgia, Statele Unite și Ucraina se vor antrena împreună cu efectivele românești, angrenate în acest exercițiu.

Redactor: Mihaela Țânțaru