Spiru Haret comemorat la Constanţa (VIDEO)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xHBsrbWjBog[/youtube]Evenimentul, intitulat  Spiru Haret – personalitate marcantă a liberalismului românesc”, a avut loc în Aula Bibliotecii Județene „I.N.Roman” Constanța,

Spiru Haret s-a născut la Iaşi, pe 15 februarie 1851. A predat mecanica rațională la Facultatea de științe din cadrul Universităţii Bucureşti, trigonometria, geometria analitică, geometria elementară plană și în spațiu și geometria descriptivă – La Școala de poduri și șosele. Haret a predat, de asemenea, mecanica rațională la Școala de ofițeri de artileri și geniu. Dar, probabil, cea mai remarcabilă activitate a desfăşurat-o în domeniul reorganizării învăţământului românesc.

În cadrul simpozionului s-a vorbit şi despre activitatea politică a lui Spiru Haret.

În calitatea sa de ministru al Instrucţiunii Publice, Spiru Haret a condus reforma învăţământului secundar şi superior din 1898, înfiinţând cele trei secţiuni ale claselor V-VIII, clasică, modernă şi reală. Legea din 1898 a instituit certificatul de absolvire (bacalaureatul) şi a stimulat metodele noi în predarea tuturor disciplinelor, profesorii fiind numiţi în funcţie de valoare.

Reporter: Spiru Haret ; Imagine: Alex Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.