Speranță pentru sistemul sanitar

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea vine cu o veste bună pentru noi toți. Numărul cererilor depuse de medici pentru a profesa în afara ţării a scăzut aproape la jumătate în timp ce numărul solicitărilor de a reveni în România au crescut.

Declarația a fost făcută de Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea luni, la Bistriţa, în cadrul unei întâlniri oficiale.

“Există nişte date parţiale, pentru că noi am cerut un audit al Curţii de Conturi pe această zonă, şi s-au prelucrat nişte date statistice până în luna august. Da, cererile depuse de medici pentru a pleca în străinătate, pentru acele certificate de conformitate, au scăzut cu aproximativ 45-50%. Există, în schimb, foarte multe solicitări pentru a se întoarce în România”, a spus ministrul.

Sorina Pintea a vorbit despre intenţia ministerului pe care îl conduce de a organiza concursurile pentru posturile de medici la nivel naţional, astfel încât să existe o repartizare echitabilă pe întreg teritoriul ţării. Ministrul a dat ca exemplu situaţia medicilor de familie din mediul rural, unde aproximativ 700 de astfel de cabinete sunt neacoperite. Întrebată dacă există o garanţie că rezidenţii din domeniul medicinii de familie vor merge în mediul rural, pentru a acoperi golurile, Sorina Pintea a spus că va trebui găsită o soluţie în acest sens până la 1 ianuarie 2019, pentru ca aceştia “să servească în primul rând România”.

“În momentul în care am promovat în Guvern, vineri, această hotărâre referitoare la majorarea cifrei de şcolarizare pentru pregătirea în rezidenţiat, domnul ministru de Finanţe a ridicat această problemă. Până în 1 ianuarie, ne vom gândi la o soluţie, astfel încât cei în care România investeşte să servească în primul rând România”, a punctat ministrul Sănătăţii.

În prezent, datele Colegiului Medicilor arată că mai mult de 14.000 de cadre medicale profesează în alte state, însă situația s-ar putea îndrepta, întrucât în ultimul timp au scăzut la mai mult de jumătate solicitările de eliberare a documentelor pentru medicii care vor să părăsească țara.

Redactor: Sondra Sandu