Spectacolul nocturn al naturii

Spectacol de lumini peste Ocean! Nopțile californiene au devenit incandescente datorită feeriei de lumini care se ivește din apele oceanului Pacific.

Valurile bioluminescente din sudul Californiei atrag numeroşi oameni pe măsură ce plajele se redeschid după aproximativ o lună de când accesul a fost interzis ca măsură de prevenire a răspândirii Covid-19.

Fenomenul semnalat pe reţelele de socializare şi pe diverse platforme are loc la câţiva ani în sudul Californiei, iar acum localnicii spun că este special, probabil datorită ploilor care au căzut recent în regiune şi au generat înmulţirea algelor. Mulţi ajung pe plaje noaptea pentru a vedea spectacolul de lumini.

În schimb, imaginea diurnă a mării nu este la fel de atractivă.

În timpul zilei, fitoplanctonul dă apei o nuanţă roşiatică, fenomen numit „mareea roşie”, iar noaptea, algele luminează.

Biologul marin Michael Latz de la Scripps Institution of Oceanography de la Universitatea San Diego spune că această lumină este produsă de abundența organismelor vii sau de microorganisme.

Noaptea, când fitoplanctonul este agitat de valuri sau de altă mișcare în apă, aceste organisme emit o strălucire de neon albastru.

Un fotograf a înregistrat, în largul coastei Newport Beach, delfinii care treceau prin această apă. Videoclipul lui a devenit viral, astfel că numeroşi oameni au ajuns pe plajă în ultimele zile pentru a se bucura de peisajul nocturn.

Un bărbat din San Diego, care locuieşte într-un cartier de pe coastă, a implorat autorităţile locale să restricţioneze accesul pe plajă pentru că mareea roşie a atras prea mulţi oameni.

În această perioadă, în zonă sunt permise înotul şi surful.

Fenomenul „mareea roşie” se întâlneşte din Baja California până la Los Angeles. El a fost observat prima dată la începutul anilor 1900 şi poate dura de la câteva zile la câteva luni.

Specialiştii de la Scripps Institution of Oceanography de la Universitatea San Diego, care studiază fenomenul, spun că spectacolul luminos este cel mai puternic timp de două ore după apus.

Redactor: Mihaela Țânțaru