Spectacol pe Dunăre

Din cauza schimbările bruşte de temperatură, Dunarea oferă un adevarat spectacol la Galați. Deasupra nivelului apei se ridică nori groși de vapori, care dau impresia că fluviul ar fierbe. Fenomenul apare din cauza diferenței mari de temperatură dintre apă și aer.

Imagini parcă desprinse dintr-un tărâm de basm au putut fi urmărite astăzi la Galați.  Locuitorii orașului care au trecut pe faleză s-au putut bucura de un fenomen rar întâlnit și anume, “fierberea Dunării“. Fenomenul se produce din cauza apariţiei bruşte a unei diferenţe mari între temperatura apei şi cea a aerului atmosferic. Din cauza valului de frig din ultimele zile, temperatura aerului a scăzut  mult, joi dimineaţă fiind înregistrată ,la Galaţi, o temperatură de doar câteva grade celsius. Mai exact, apa Dunării a avut 21 grade, iar temperatura aerului a fost de aproximativ  6 grade Celsius. Această diferenţă a dus la crearea aburilor pe fluviu și a dat senzația că Dunărea dă în clocot.

Chiar daca vizibilitatea este în mod evident afectată, marinarii se descurcă și pe o astfel de vreme. Mai dificil este pentru cei care conduc ambarcațiuni mai mici, care nu sunt dotate cu radare. După un astfel de transfer de temperatură, Dunărea se răcește.  Potrivit specialiștilor, fenomenul de fierbere a Dunării are loc de două, trei ori pe an, în special toamna și iarna.

Redactor: Oana Jărloianu