Specialiștii ne îndeamnă să citim

Viața este într-o continuă schimbare, cu un ritm parcă de nestăpânit. Probabil că acesta este și motivul pentru care lectura pierde teren în fața multor altor obiceiuri. Schimbarea poate reprezenta o eroare uriașă pentru societatea actuală, pentru că, în esență, cartea este sursa de îmbogățire nu doar culturală, dar și intelectuală, socială, etică sau morală.

Fiecare carte contribuie, într-o oarecare măsură, la formarea personalității și schimbă perspectiva asupra vieții. Lectura este acțiunea pe care omul o poate face în mod plăcut pentru a contribui cu ușurință la formarea sa culturală. Cititul trebuie să devină o distracție și o relaxare. În acest sens, bibliotecile trebuie să ofere informații cu privire la gama largă de cărți disponibile pe rafturi. Cu toate acestea, uneori oferta bibliotecilor nu este una foarte bogată și de aceea specialiștii au constatat o scădere destul de mare a numărului de cititori.

Teoretic toată lumea cunoaște utilitatea lecturii pentru viață, însă practica demonstrează că cei care au mai rămas fideli cititului se poziționează la extreme. Fie că vorbim de copii sau de persoane de vârsta a treia, oamenii în puținul lor timp liber mai citesc. Se axează însă pe domeniile de interes sau pe cerințele instituțiilor de învățământ.

Există cărți care rămân pentru totdeauna în interiorul cititorului, deoarece constituie bagajul său cultural, emotiv și social. Sunt cărți care transmit mai mult sau mai puțin, însă ce alegem să păstrăm din ele depinde de fiecare dintre noi.

Redactor: Paul Alexe