Șomajul tehnic – prelungit și după încetarea stării de urgență

Peste un milion de salariați se află în șomaj tehnic, iar mulți dintre ei se pregătesc să revină la serviciu după data de 15 mai, când va fi ridicată starea de urgență.

Premierul Ludovic Orban a declarat că bugetul permite suportarea tuturor cheltuielilor privind plata șomajului tehnic, bani care vor fi decontați din fonduri europene.

Ar fi totuși o problemă: mulți dintre românii care au fost trimiși în șomaj tehnic nu pot reveni la serviciu, nici după data de 15 mai, întrucât nu vor fi deblocate toate sectoarele economice. Pentru acest motiv, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat, în cadrul unei discuții cu antreprenorii, că Guvernul va prelungi măsura plății șomajului tehnic dat de către stat, cu o perioadă de două săptămâni sau o lună, după încetarea stării de urgență.

“Foarte probabil vom prelungi măsura șomajului tehnic. Nu ne-am hotărât dacă pentru două săptămâni, până la începutul lui iunie, sau pentru încă o lună, dar cu siguranță o vom prelungi, și zilele acestea, până la sfârșitul săptămânii, o să luăm o decizie, funcție și de setul de decizii primare care trebuie luate, și anume care sunt sectoarele despre care, conform evoluției pandemiei și a deciziilor autorităților, estimăm că nu se va putea relua activitatea imediat”, a anuntat, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

Redactor: Daniel Albu