Solutii pentru administrațiile locale

Primarii oraşelor din România au avut posibilitatea să afle noutăţi cu privire la programul operaţional regional 2014-2020, in cadrul celei mai recente sedinte AOR. Prima veste bună este că toate oraşele vor avea aceleaşi posibilităţi de accesare a fondurilor europene, nemaiexistând condiţionarea programului precedent, care impunea un minimum de zece mii de locuitori.

Şedinţa Consiliului Director al AOR a avut ca invitaţi specialişti din aparatul guvernamental care au venit cu lămuriri suplimentare cu privire la accesarea fondurilor europene pe programul operaţional regional următor.

Accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea drumurilor va avea de acum înainte la bază un studiu de mobilitate urbană. Necesitatea dezvoltării reţelelor de drumuri a fost deosebit de dezbătută.

Echilibrarea bugeteor locale a fost un subiect intens dezbătut de primari, mai ales după ce la şedinţă şi-a făcut apariţia şi Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Locale. Mulţi sunt nemulţumiţi de actuala procedură de distribuire a fondurilor către localităţi.

Alţi primari au adus în discuţie chiar posibilitatea lansării unui protest şi a unei greve în administraţia publică. Nemulţumirile sunt multiple începând de la salarizare şi continuând cu teama generalizată de instituţiile statului care întocmesc dosare penale pe bandă rulantă.

Nicolae Matei, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România a făcut totuşi un apel la calm în privinţa grevei administraţiei publice.

La finalul şedinţei, membrii consiliului director ai AOR s-au arătat satisfăcuţi de modul în care a evoluat şedinţa, urmând să continue demersurile necesare pentru lămurirea situaţiilor care îi nemulţumesc.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea