Soluții de reabilitare, după ani mulți de ignoranță

Cinematograful „Pescaruş” şi Gradina de Vară „Farul”, înapoiate Consiliului Local Mangalia în 2015 de către RADEF sunt, de aproape doi ani, în conservare. De la preluarea lor nu s-a reuşit mare lucru. Până în vara acestui an, „Pescaruşul” era un imens focar de infecţie, plin de şobolani şi mustind de gunoaie. Soluţia pentru a împiedica depozitarea, în continuare, a mizeriei, a fost zidirea ferestrelor şi uşilor.

Grădina de Vară ”Farul” din Mangalia, folosită ultima dată în campania electorală din 2012, arată jalnic, cu scaunele rupte şi inutilizabile.

Mai marii primăriei ne spun că soluţii pentru reabilitarea acesteia și a cinematografului ”Pescăruș”, există. În prezent se lucrează la studii care să stabilească dacă cinematograful mai poate fi recuperat ca imobil sau dacă se impune demolarea lui. În plus, cum instituţia publică se plânge, peste tot, că nu stă pe roze din punct de vedere financiar, se doreşte ca cinematograful să fie reabilitat pe fonduri de la Minsterul Dezvoltării.

Procesul de recuperare al clădirilor dedicate spectacolelor a fost unul de durată şi extrem de anevoios, RADEF-ul renunţând foarte greu la imobilele ce aparţineau, de drept, Mangaliei.

Edilul mai spune că se doreşte recuperarea şi altor imobile destinate spectacolelor. La ora actuală, Cinematograful Pescăruş a fost pus la conservare.

Municipiul Mangalia mai deţine, de asemenea, Grădina de Vară din Neptun, câştigată în instanţă. Şi aici lucrurile sunt dezastruoase, instituţia rămânând, de ani de zile, o pată neagră pe obrazul staţiunii, fixată în calea turiştilor ce se îndreaptă către plajă.

Redactor: Mihaela Dubei-Marin