Șoferii trebuie să renunțe la talismane

Cruciulițele și iconițele montate pe parbriz sau agățate de oglinda retovizoare ar putea fi interzise, potrivit unui nou proiect de lege care urmează să intre în dezbaterea Senatului. Vizați sunt și conducătorii auto, inclusiv şoferii de autovehicule de transport marfă care îşi montează diferite mijloace de iluminat neautorizate.

Potrivit unui nou proiect de lege, cruciulițele, iconițele precum și alte accesorii agățate pe oglinda retrovizoare sau parbriz vor fi interzise. Motivul este că acestea blochează vizibilitatea şoferilor.

„Aceste lumini pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noapte, când conducătorii auto aflaţi la volanul autoturismelor pot resimţi senzaţii de orbire de moment şi pot avea reacţii instantanee ce pot conduce la derapajul maşinii de pe carosabil şi la pierderea controlului asupra acestuia. În cazuri speciale, sistemele luminoase neautorizate pot declanşa crize de epilepsie fotosensibilă.”, a declarat deputatul Liviu Harbuz.

Șoferii superstițioși consideră că iconițele și cruciulițele din mașină îi feresc de accidente. Conducătorii auto spun că nu sunt dispuși să renunțe la accesoriile din mașină.

Sunt și șoferi care susțin noul proiect.

În anul 2014, România a ocupat locul 2 la accidente rutiere. Multe coliziuni s-au produs între autoturisme și maşini de mare tonaj. În prezent, şoferii au dreptul să deţină astfel de sisteme luminoase, dar nu să le folosească.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Sorin Hulubei