Situaţie tensionată în Transnistria

se inchide liceul din tiraspolAdministraţia prezidenţială a transmis un comunicat de presă prin care cere autorităţilor europene să intervină cu măsuri concrete în republica autoproclamată ,,Transnistria” Decizia a fost luată ca urmare  a presiunilor  administrative făcute de autorităţile de la Tiraspol asupra liceului cu predare în limba română ,,Lucian Blaga”  .

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, solicită Misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor, pe baza opţiunii făcută de părinţii lor, la învăţătură şi la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, cu atât mai mult cu cât aceasta este limbă de stat în Republica Moldova.   se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Conturile liceului din Tiraspol sunt blocate, după cum susţine directorul Ion Iovcev, iar prin această măsură activitatea unităţii este compromisă. Conform aceluiaşi comunicat, Traian Băsescu a luat  act ,,cu preocupare”  de presiunile din partea Tiraspolului.

,,Domnul preşedinte Traian Băsescu consideră că acţiunile represive şi provocatoare împotriva cadrelor didactice, părinţilor şi copiilor care doresc să studieze în limba română sunt inacceptabile şi trădează încălcarea consistentă a drepturilor omului în regiunea separatistă”  se arată în acelaşi comunicat.

Nu ar fi primul abuz la care este supus liceul din Tiraspol. La sfârşitul lunii decembrie, procuratura transnistreană a perchezionat clădirea şi i-a reţinut pentru interogatorii pe directorul Ion Iovcev şi pe adjunctul acestuia.

Redactor: Bogdan Bolojan