Situație imposibilă în judeţul Constanța pentru bătrânii fără familie (VIDEO)

În Constanța, Căminul de stat pentru persoane vârstnice găzduieşte 250 de pensionari. Sărăcia şi imposibilitatea de a-și purta singuri de grijă îi împing pe bătrâni să își petreacă ultimii ani din viaţă într-un centru unde au asigurată mâncarea şi asistenţa medicală. În acest moment, gradul de ocupare este de 100%, iar pe listele de aşteptare mai sunt înscrise alte 300 sute de persoane. Ca să ocupe un loc în azil pensionarii aşteaptă cu anii să moară unul dintre beneficiari ca să-i ia locul.

Pensionarii plătesc lunar 400 de lei dacă stau singuri în cameră și 360 de lei dacă locuiesc cu un alt beneficiar. Unii bătrâni au ajuns aici pentru că au probleme medicale și nu au familii care să le poarte de grijă, alții au venit de bunăvoie pentru că nu vor să fie o povară pe umerii celor tineri. Indiferent de motive, oamenii spun că cei din Cămin sunt noua lor familie.  Cei mai mulți sunt mulțumiți de condiții și s-au acomodat de la bun început.  Mai mult, unii bătrâni afirmă că lună de lună își ajută și copiii cu bani și au reușit să pună ceva deoparte pentru zile negre.

În municipiul Constanţa, acest centru este singurul care poate găzdui bătrânii. În judeţ mai există şi câteva câmine private cu locuri limitate. Unul dintre acestea este la Eforie Nord unde sunt cazaţi 7 pensionari care plătesc lunar 1400 de lei. Costurile acoperă doar cazarea, masa şi ingrijirea de specialitate, însă medicamentele sunt procurate separate. Pentru vârstnicii cu dare de mână sau familiile cu o situație materială bună există şi varianţa unei îngrijitoare. Femeile care vin la domiciliu sunt plătite lunar cu sume cuprinse între 800 şi 1500 de lei în funcţie de servicii. Pentru persoanele imobilizate costurile pot fi mai mari, dacă angajarea se face printr-o agenţie de plasare. În Constanţa funcţionează un astfel de centru cu o bază de date a celor care asigură îngrijire la domiciliu.

Angajarea unei ingrijitoare pentru bătrâni se face pe bază de contract, iar agenţia percepe un commission în funcţie de salariul oferit de familia pensionarului. Varianta aceasta însă nu poate fi luată în considerare de vârsticii care au pensii mici şi pentru care şi medicamentele au devenit un lux.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Alex Ionescu