Situație halucinantă la Eforie Nord

O persoană decedată a fost lăsată câteva ore bune pe plajă, în timp ce turiștii își făceau plimbarea de seară pe lângă corpul neînsuflețit. Deși la fața locului s-au deplasat mai mulți reprezentanți ai autorităților locale, timp de cinci ore nimeni nu s-a atins de cadavru, pentru a-l transporta la morga. Vă avertizăm că urmează imagini ÎN EXCLUSIVITATE care vă pot afecta emoțional.

România anului 2017. Un turist a decedat, marți după-amiază, pe o plajă din stațiunea Eforie Nord. Nimic anormal, sunt multe cazuri de decese pe plaje, din diferite motive, medicale sau accidentale. Doar că, în cazul de față, vorbim de demnitatea unei persoane decedate, lăsată la întâmplare pe nisip.

Martorii spun că bărbatul era cu familia la plajă, iar la un moment dat, a căzut din picioare. Apropiații au intrat în alertă, au sunat la 112, iar la fața locului au sosit două echipaje de medici, unii ai Serviciului Județean de Ambulanță și un echipaj SMURD. Din păcate, aceștia nu au putut face altceva decât să constate decesul și să-l consemneze în registru. Au sosit și cei de la Poliție, care au luat la cunoștință cele întâmplate, iar mai departe trebuiau urmărite procedurile, respectiv transportarea persoanei decedate la morga pentru efectuarea necropsiei. Numai că, pe undeva, s-a rupt filmul. Era trecut de ora 22:00, iar afară se întunecase de-a binelea, iar cadavrul încă se afla pe plajă, acoperit cu o folie, cu mîinile și picioarele la vedere, în timp ce lumea se plimba pe nisip aruncând câte o privire. Totuși au existat câteva persoane care îl păzeau de departe. S-au simțit cumva deranjate de faptul că cineva și-a permis să filmeze, în ciuda faptului că totul se desfășura pe domeniul public și nu exista nici un indicator în zonă care să interzică filmatul sau fotografiatul.  Asta ar mai lipsi!

Am cerut părerea secretarului de stat Raed Arafat, șeful Serviciulului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD).

Reprezentanții Serviciului de Medicină Legală Constanța nu au fost disponibili pentru a-și spune punctul de vedere despre această situație rar întâlnită. Totuși, din unele surse, am aflat că instituția nu se poate ocupa de transportul cadavrelor, deși ar fi absolut normal acest lucru. Am aflat, totodată, și faptul că fosta conducere înființase, în 2015, un serviciu de transport cadavre. După schimbarea acesteia, actuala conducere a Medicinei Legale Constanța a considerat că nu era necesar acest demers, motiv pentru care a desființat singura modalitate de transport gratuit al morților. În schimb, a fost semnat un contract cu o firmă privată,  SC Clares SRL, administrată de afaceristul constănțean Dumitru Drăghici. De precizat că aceeași societate administrează și Cimitirul Central din Constanța. Revenind la speța de față, Drăghici ne-a declarat că nu cunoaște amănunte despre cazul de la Eforie, însă a precizat că se va interesa.

Rămâne un singur motiv pentru care un om decedat a fost lăsat cinci ore pe plajă, înainte de a fi ridicat și transportat la morga: acela că nu sunt mașini suficiente destinate acestui tip de transport, mai ales că și numărul cazurilor de morți suspecte a crescut la nivelul județului.

Redactor: Daniel Albu