Situație alarmantă la Cumpăna

Localnicii din comuna constănțeană Cumpăna se pregătesc pentru ce este mai rău. Malul Canalului Dunare Marea Neagră, continuă să se surpe, încet dar sigur iar precipitațiile care sunt așteptate în această perioadă dar și creșterea nivelului Dunării ar putea să producă un adevărat dezastru.

Se ia în calcul exproprierea familiilor care au locuințele în apropierea malului.

Cea mai mare temere a autorităților este legată de vreme. Mai exact precipitațiile, în cantități mari, ar putea duce la noi desprinderi de falii din malul de pământ. La fel de îngrijorător este și faptul că nivelul Dunării este în creștere iar autoritățile se gândesc la ce este mai rău.

Administrația canalelor navigabile,  proprietara malului dar și a drumului aflat la doar câțiva metri de casele oamenilor a făcut toate demersurile necesare pentru ca situația să fie ținută sub control. Fostul ministru al transporturilor Razvan Cuc a fost și el la fața locului. S-a decis intervenția de urgență în zonă cu utilaje de mare capacitate pentru stabilizarea malului, însă lucrurile par să se fi împotmolit.

Iar situația s-ar putea agrava. Reprezentanții inspectoratului de stat în construcții susțin că este nevoie de o nouă expertiză și chiar de extinderea zonei de pericol. Asta ar insemna nu doar evacuarea temporară a localnicilor ci și exproprierea lor.

Stabilizarea malului canalului Dunăre – Marea Neagră este o lucrare hidrotehnică extrem de costisitoare. La prima estimare se vorbea despre cheltuieli de aproximativ 25 de milioane de euro, însă dată fiind situația de față, acestea ar putea crește.

Reporter: Cristina Niță ; Imagine: George Dima