Situaţia în Ucraina se agravează de la zi la zi

violente KievConfruntările care au izbucnit miercuri dimineaţa la Kiev s-au intensificat, manifestanţi aruncând cu cocteiluri Molotov în direcţia forţelor de ordine, care ripostau trăgând cu gloanţe de cauciuc şi lansând grenade asurzitoare. Cinci persoane din rândul manifestanţilor au fost ucise, iar alte trei sute de persoane, din ambele tabere, au fost rănite. Forţele de ordine au arestat 30 de manifestanţi. Miercuri seară, zeci de mii de manifestanţi proeuropeni au revenit în centrul Kievului, iar în dimineaţa zilei de joi cele două tabere erau angajate într-o înfruntare, fiind despărţite de o baricadă de pneuri incendiate. Manifestanţii aruncau sporadic cu pietre şi coctaluri Molotov, forţele de ordine răspunzând cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene, fără a se angaja în lupte corp la corp, precum în ziua precedentă. Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a îndemnat pe ucraineni să nu dea curs apelurilor unor “extremişti” şi a declarat că regretă profund moartea unor persoane. Protestatarii au ameninţat că vor trece la ofensiavă în cursul zilei de joi, dacă Ianukovici nu este dispus să cedeze în privinţa cererilor formulate de aceştia.

Situaţia din Ucraina naşte îngrijorare şi în afara graniţelor, reacţiile opiniei publice internaţionale neântârziând să apară. Astfel, Rusia a anunţat, prin vocea purtătorului de cuvânt la preşedintelui Vladimir Putin.

“Credem că nu avem dreptul să intervenim în afacerile interne ale Ucrainei în niciun mod. Este absolut inacceptabil să ne amestecăm în afacerile interne. Rusia este convinsă că autorităţile ucrainene ştiu ceea ce este necesar să facă pentru a aduce situaţia la normal şi a restabili pacea”, a declarat Dmitri Peskov.

La rândul său, Uniunea Europeană s-a declarat “şocată” de violenţele din Ucraina, avertizând Kievul cu “posibile acţiuni” şi “consecinţe” asupra relaţiilor bilaterale.

„Deplângem în termenii cei mai puternici utilizarea forţei şi violenţele. Condamn cu fermitate escaladarea violentă în evenimentele de la Kiev. Informaţii despre moartea mai multor manifestanţi reprezintă o sursă de îngrijorare profundă”, a declarat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, aceasta cerând “o încetare imediată a acţiunilor violente”.

Deasemenea, Statele Unite ale Americii au revocat în ultimele zile vizele mai multor cetăţeni ucraineni, ca urmare a violenţelor de la Kiev. Numele acestora nu au fost făcute publice.

Redactor: Paul Alexe