Situaţia forţei de muncă din România

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a participat în cursul zilei de 25 iulie la Conferința “Top HR Challenges” cu tema Situaţia forţei de muncă din România. În cadrul evenimentului desfășurat la București, demnitarul a prezentat radiografia pieței de profil și a punctat minusurile cu care se confruntă acest domeniu.

Ministrul Finanţelor Publice a vorbit despre necesitatea funcționării în tandem a pieței forței de lucru cu sistemul educațional românesc care trebuie să fie croit pe dimensiunile necesarului de personal din câmpul muncii.

Eugen Teodorovici a menționat că studentul are libertatea să lucreze oriunde doreşte în Europa şi în lume, însă a subliniat că după terminarea facultății acesta ar trebuie să returneze într-o perioadă de timp  statului român  ajutorul de care s-a bucurat pe durata studenției. Acest principiu este implementat în multe state de pe Batrânul continent. Întrebat cum comentează nemulţumirile studenţilor faţă de noile intenţii ale Executivului faţă de facilităţile acordate pentru transportul pe calea ferată, ministrul Finanţelor Publice a precizat că gratuităţile “nu reprezintă un drept, ci o facilitate”.

“Legat de transportul pe calea ferată, acesta nu este un drept, ci o facilitate. De ce să nu fie 26 de ani vârsta limită până la care să fie acordată această facilitate? Constituţia ne obligă pe noi ca şi stat să asigurăm învăţământul liceal. E normal ca toţi să plătim pentru această facilitate la a doua, a treia facultate? Vine statul şi suportă, sprijină şi încurajează învăţatul, dar de ce să nu fie limitate aceste călătorii cu trenul la un număr de… ?”, a declarat ministrul Finanțelor Publice.

În cadrul conferinței, Eugen Teodorovici a mai precizat că începând din luna august va fi demarată o campanie de control la nivel naţional pe direcţia stopării evaziunii fiscale şi a muncii la negru.

“Vom anunţa, începând cu luna august, un program prin care cam toate structurile care au atribuţii de control, nu doar cea legată de Fisc, ci şi ITM-uri, vor declanşa o campanie foarte directă pe direcţia evaziunii şi muncii la negru. Sunt deja în constituire echipele respective, se va merge în echipe comune.”, a afirmat Eugen Teodorovici.

În cadrul conferinței, a fost prezentat studiul “Cei mai doriţi angajatori” şi a fost lansat anuarul “100 Cei mai buni Angajatori din Economie”.

Redactor: Mihaela Țânțaru