Sistemul electronic al CNAS, total inutil în plină pandemie

În plină pandemie de coronavirus, când toată lumea are nevoie mai mult decât oricând de un sistem de sănătate funcțional, în România sistemul informatic al cardurilor de sănătate nu funcționează de 4 zile consecutive.

Altfel spus, vorbim dspre un sistem bolnav care a costat mulți bani și în care s-a investit incontinuu, dar care se dovedește a fi inutil exact în momentele critice.

Joi a fost a patra zi în care medicii de familie au eliberat rețete offline, iar oamenii au fost nevoiți să stea la rând ore în șir. Acesta a fost și momentul celor de la USR să vină cu o idee: eliminarea cardurilor de sănătate.

”Se impune eliminarea utilizării cardului de sănătate, având în vedere disfuncționalitatea sistemului informatic al CNAS, dar și faptul că respectivul card poate fi un vector de transmitere a infecției cu coronavirus. Nu în ultimul rând, se impune găsirea unor soluții de susținere financiară a unităților sanitare, în condițiile în care este necesară limitarea activităților medicale curente, programabile, astfel încât infrastructura medicală să fie disponibilă pentru acoperirea națională cu servicii medicale în contextul pandemiei cu Covid-19″, spun reprezentanții partidului într-un comunicat.

Totodată, USR cere și modificarea normelor de aplicare a Contractului cadru, astfel încât pacienții cronici să nu mai fie nevoiți să meargă la unitățile medicale pentru documente care să revalideze starea lor de sănătate.

Revenind la problema cardurilor de sănătate, reamintim că acest sistem informatic a costat 184 de milioane de euro, 7 ani de implementare și 2 de amânări, până să ajungă să creeze haos în cabinete, spitale și farmacii.

Redactor: Daniel Albu