Sistemul de carduri de sănătate a cedat, din nou, în această dimineață

Se pare că unele probleme tehnice ar fi de vină. Cu toate acestea, pacienții au putut fi tratați, urmând ca medicii să încarce serviciile oferite în modul online, în maxim 72 de ore.

Sistemul informatic pentru carduri de sănătate a fost dat peste cap în prima zi a lunii august. Acesta a picat, iar niciun card nu a mai putut fi citit. Câteva probleme tehnice de de comunicație între unele componente ale sistemului par să fie cauza acestei defecțiuni.

Nu este pentru prima dată când sistemul a fost blocat. Un sondaj online realizat recent de Colegiul Medicilor Bucureşti arăta că sistemul cardului de sănătate se blochează de 1-3 ori pe săptămână, iar defecţiunea durează două ore, consecinţele majore fiind scăderea numărului de pacienţi consultaţi şi validarea parţială a serviciilor. Pe 18 iulie, cardurile au fost inaccesibile timp de aproape trei ore.

„Până la anunţul remedierii problemelor apărute, confirmarea semnării prin cardul de sănătate a serviciilor medicale/prescrierii reţetelor/eliberării medicamentelor vor putea fi efectuate în modul offline“

spun cei de la CNAS pe site-ul lor oficial. Serviciile medicale care au fost acordate cât timp sistemul nu a putut fi folosit vor încărcate în PIAS în maxim 72 ore lucrătoare calculate de la ora zero a zilei următoare datei prestării serviciului, conform prevederilor legale în vigoare.

Redactor: Cerasela Videanu