Sistemul de asistență socială pus la grea încercare

Aproximativ 5000 de persoane cu dizabilități mintale aflate în grija statului au murit în condiții necunoscute în ultimii cinci ani. Este rezultatul unei anchete la care a participat o echipă de jurnaliști alături de Centrul de Resurse Juridice. Totodată, aceeași anchetă ar fi scos la iveală la nivelul județului Constanța un circuit al banilor între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și mai multe firme controlate de diverși politicieni. 

 

Sistemul de Asistență Socială din România naște numeroase controverse după o anchetă Centrului de Investigații Media care arată că nu mai puțin de 5000 de oameni cu probleme mintale au murit în condiții necunoscute în centrele din toată țara în ultimii patru ani și jumătate. Mai mult decât atât, instituțiile statului nu ar fi întreprins niciun fel de anchete pentru elucidarea condițiilor în care aceste persoane și-au pierdut viața, deși există legi în acest sens.

Cei care au participat la anchetă reclamă că instituțiile care au grijă de persoanele cu dizabilități mintale nu furnizează informații de interes public, ori le dau incomplete.

Nici județul Constanța nu ar sta mai bine la capitolul transparență și cheltuierea banilor publici. Ancheta dezvăluie că în tot județul și-au pierdut viața 292 de persoane cu afecțiuni mentale în perioada 2011-2015. Totodată banii cheltuiți de DGASPC ar avea trasee suspecte.

Cei implicați în această anchetă de amploare cer instituțiilor statutului să monitorizeze toate aceste cheltuieli. Totodată își doresc ca decesele persoanelor cu dizabilități să fie anchetate pentru ca lumea să afle „adevărul despre cei care nu există”, așa cum este intitulat și proiectul în cadrul căruia au fost efectuate aceste investigații.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea