Sistemul cardului de sănătate, repus în funcţiune

După mai bine de o lună de zile de inactivitate, sistemul cardului de sănătate este, din nou, funcțional. Utilizarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate a fost reluată începând cu data de 6 august.

Serviciile medicale vor fi semnate cu cardul și se va renunța astfel la dispoziţiile speciale folosite pe perioada în care Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a fost indisponibilă online.

“În data de 1 august 2019, mare parte a problemelor PIAS a fost remediată de echipa mixtă formată din specialişti IT din sistemul de sănătate şi din partea partenerilor care au contribuit la punerea în funcţiune a sistemului informatic. Ulterior, echipa tehnică a intervenit punctual acolo unde au fost depistate probleme care au cauzat imposibilitatea raportărilor zilnice sau lunare. Menţionăm că, până la finalizarea unor contracte care să asigure mentenanţa pentru toate componentele PIAS, echipa mixtă de specialişti va continua operaţiunile de monitorizare şi consolidare ale PIAS.”, a precizat printr-un comunicat de presă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În cel mai scurt timp, urmează să fie lansate procedurile de achiziţie pentru serviciile de mentenanţă care au fost elaborate.

„Această situaţie nu trebuie să se mai repete, trebuie să existe servicii de mentenanţă care să asigure buna funcţionare a tuturor componentelor sistemului şi orice problemă identificată să fie rezolvată punctual, la timp, astfel încât să nu mai provoace blocaje. Îmi cer scuze pacienţilor şi furnizorilor pentru problemele cauzate de disfuncţionalităţile din sistem, mai bine de o lună. Am demarat întâlniri cu reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale din domeniul sănătaţii, pentru a identifica împreună soluţii care să ducă la debirocratizarea activităţii medicilor şi, implicit, la creşterea calităţii actului medical. Trebuie să facem în aşa fel încât, în timpul unei consultaţii, medicul să acorde mai mult timp pacientului şi mai puţin pentru treburile birocratice.”, a declarat Vasile Ciurchea, Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

În data de 10 iulie, instituția a anunţat că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă și că pacienții vor beneficia de  medicamente, servicii și dispozitive medicale acordate în regim off-line. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov,  a precizat însă că platforma nu a funcţionat încă din data de 1 iulie.

Redactor: Mihaela Țânțaru