Sistemul bancar romanesc si clauzele contractuale abuzive

În Romania, legea nu permite, inca, eliminarea clauzelor abuzive pentru toti consumatorii. Doua noi articole ale Legii 193/2000 privind clauzele abuzive ar trebui să intre în vigoare de la 1 octombrie 2013. Potrivit acestora, daca o clauză este constatata ca abuzivă de catre instanţa într-un proces deschis de ANPC sau o asociaţie de consumatori, atunci acea clauză trebuie eliminată din toate contractele care o conţin.

Aceste prevederi erau obligatoriu să fie implementate în Romania inca de la data aderarii la Uniunea Europeană, pentru ca fac parte dintr-o directiva europeana.

Modificarile legislative au fost amanate în mai multe randuri la cererea sistemului bancar pentru ca BNR estimează ca eliminarea clauzelor abuzive din contractele bancare din Romania ar avea un impact de 4,7 miliarde de lei asupra bancilor.

Acest caz al clauzelor abuzive s-a analizat  in Croatia, cel mai nou membru al Uniunii Europene. O instanţă croata a admis actiunea unei asociatii de protectie a consumatorilor in numele a 100.000 de clienti impotriva a opt banci comerciale şi a denunţat practicile abuzive ale acestora.

Aceste banci sunt prezente si pe piata bancara romaneasca iar o noua modificare a codului civil genereaza deja neliniste printre bancheri.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea a declarat faptul ca Banca Naţionala a Romaniei nu a finalizat raportul privind clauzele abuzive din contractele de creditare. Speram insa ca aceasta tergiversare sa aiba o finalitate iar clientii sa dispuna de un cadru legislativ corect.