Sirianul Omar Hayssam a fost adus în ţară şi predat astăzi Poliţiei Române

Omar HayssamControverstaul personaj Omar Hayssam a fost adus într-un final în România și predat  autorităților. Hayssam, condamnat la 20 de ani pentru terorism, se află în arestul Poliţiei Capitalei.  Ministrul de Interne Radu Stroe a declarat că detaliile cu privire la operaţiunea de capturare a siranului sunt strict secrete.

Jurnaliștii sechestrați în Irak în 2005, în urma implicării lui Hayssam, mulțumesc celor care au ajutat la prinderea acestuia și speră că detaliile ascunse ale răpirii vor ieși la iveală.

Odată cu predarea sirianului în țară și autoritățile speră că se va face lumină în ancheta deschisă în urmă cu opt ani.

Ministrul de Interne din perioada în care jurnaliştii români au fost răpiţi, Vasile Blaga, spune că a venit momentul să aflăm cu ajutorul cui a reuşit Omar Hayssam să părăsească România.

La rândul său, premierul Victor Ponta a adresat cuvinte de laudă instituțiilor care s-au implicat în acţiunea ce a avut drept finalitate capturarea teroristului sirian.

În cei 24 de ani cât a stat în România, Hayssam a derulat afaceri ilegale cu țigări de contrabandă dar și fraude financiare. A avut legături cu vârfuri din lumea politică şi a clădit un imperiu financiar în anii 90. În 2005 a fost arestat pentru infractiuni economice dar si pentru răpirea a trei jurnlişti români în Irak. În aprilie 2006, Omar Hayssam a fost eliberat din arest la cererea procurorului Ciprian Nastasiu. După două săptămâni, el a părăsit România. Potrivit anchetatorilor, la bordul unei nave, prin portul Constanţa şi conform propriilor declaraţii, într-un avion care a decolat de pe aeroportul Henri Coandă, cu un paşaport fals. Ulterior, Hayssam a fost condamnat de magistraţii români la 20 de ani pentru terorism, în dosarul răpirii jurnaliştilor români. În Siria a primit o condamnare de 4 ani pentru spionaj. La sfârşitul lui 2010 România şi Siria semnau un tratat de extrădare care deschidea calea trimiterii în ţară a lui Hayssam. Chiar şeful Serviciului Român de Informaţii îşi exprima convingerea ca Hayssam va fi extrădat în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

Redactor: Raluca Damian