Sinteză a parametrilor recoltei de grau

Statistica oficială a Ministerului Agriculturii arata ca preţul grâului de panificaţie a ajuns în prima săptămână a lunii iulie la 157 eur/tonă, cel mai scăzut nivel în comparaţie cu perioada similară din ultimii trei ani.

Cifrele publicate de instituţie reprezintă prima confirmare oficială a scăderii accelerate a preţului grâului după ce în ultimele luni cifrele vehiculate atât de producători, cât şi de comercianţii de materii prime agricole au indicat această tendinţă.

Faţă de acum doi ani cotaţia grâului este cu 21% mai mică, iar declinul din ultimele şase luni este de 40%. Evoluţia are impact, în principal, asupra marjelor de profit ale fermierilor pentru că recolta mai mare de grâu va aduce în economie, în ciuda preţului mai mic, tot un miliard de euro, un nivel similar cu cel de anul trecut.

Scăderea preţului grâului vine în contextul în care proiecţiile arată o recoltă totală apropiată de 7 milioane de tone, cu 40% peste nivelul de anul trecut atunci când productivitatea a fost trasă în jos de condiţiile meteo nefavorabile.

La nivel regional, România este prinsă într-o adevărată menghină pentru că Rusia şi Ucraina se pregătesc să strângă recolte-record de grâu. Astfel, fermierii ruşi urmează să bage în hambare în următoarele săptămâni 54 milioane de tone de grâu, cu 45% peste anul trecut, iar ucrainenii prognozează dublarea volumelor la 19,8 milioane de tone.

Pe piaţa internaţională, recolta totală de grâu este estimată la 701 milioane de tone, în creştere cu 7% faţă de sezonul anterior.

Specialistii spun ca este un dezastru pentru producători. Cei care vor câştiga ceva din grâu vor fi doar fermierii care vor face peste cinci tone la hectar.

Investitorii in agricultura sunt foarte nemultumiti spunand ca grâul nu mai este o cultură profitabilă si nu rămâne mai nimic la fermieri, cum nici anul trecut nu a rămas. Previziunile lor erau optimiste, crezand că în momentul în care a început recoltatul, pretul va urma o curbă descendentă şi că se va echilibra la 160-165 euro/tonă. Se pare ca inca o data, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targul de cereale.