Singurul muzeu al tătarilor din ţara noastră se află în comuna Cobadin

Aici o casă tradițională rescrie povestea obiceiurilor tătărești. Locuinţa veche din 1927 a fost reamenajată şi a căpătat în timp valenţele unui muzeu particular. Imobilul adăposteşte obiecte tradiţionale tătăreşti vechi de sute de ani, colecţionate de soţii Zulfie şi Nardin Seidali.

Casa tătărească adăpostește o adevărată avere, iar curioșii pot să descopere o lume aparte. Aranjate cu grijă cele trei încăperi, respectiv camera de oaspeţi, „misapir odasi“, camera miresei, „kelin odasi“ şi camera soacrei, „kaznana odasi” găzduiesc obiecte tipic orientale.

Camera de oaspeţi e prima în care păşeşti. În mijloc este aşezată o măsuţă cu ibrice turceşti şi mai multe ceşti. Totodată o expoziție de păpuși face decorul unui perete. Însă cel mai important rămâne istoricul acelei mese.

Pe partea dreaptă este camera miresei, viu colorată. Patul nupţial este împodobit şi el cu baticuri şi batiste viu colorate făcute chiar de mâna miresei, aşa cum se obişnuia pe vremuri. Farmecul incaperii este dat de evantaiul de pe tavan, alcătuit din zeci de voaluri viu colorate care sunt agăţate sub formă de raze.

Încăperea soacrei este ceva mai sobră. În mijloc se află o măsuţă rotundă, iar lângă aceasta sunt aşezate câteva perne. Pe pereţi se află şerveţele sau batiste, dar şi tablouri cu versete din Coran, scrise în limba arabă.

Micul muzeu adăpostește obiecte tradiționale specifice etniei tătare vechi de sute de ani. În zilele noastre când modernismul este la mare căutare și promovat în exces, uneori așa cum declară tot mai multe persoane, tradițiile își găsesc cu greu locul. Însă dacă treci pragul Casei Tradiționale „Zulfie Totay” ai prilejul să descoperi lumea tradițională așa cum era ea în trecut.

Redactor: Anamaria Stoica