Singurătatea în perioada sărbătorilor conduce la depresie

Potrivit specialiștilor, de sarbatori, sentimentul de singuratate este mai puternic. O mare parte dintre oameni se simt singuri chiar dacă au în jur o familie sau prieteni. Există multe motive pentru care apare sentimentul de singuratate. Un studiu recent a arătat că singurătatea, mai ales de sărbători, conduce la o stare avansată de depresie.

Sărbătorile nu sunt doar un motiv de bucurie, ci și de întristare pentru unele persoane. Specialiștii spun că, în această perioadă, multe persoane se confruntă cu depresia. Sentimentul de singurătate este însoțit de multă tristețe. Apar trăiri, cum ar fi neliniștea interioară, neîncredere, ba mai mult, apare sentimentul de furie împotriva altor oameni, dar și împotriva propriei persoane.

Un important studiu realizat la prestigioasa Universitatea Harvard, pe o perioadă de 75 de ani, a relevat că sursa cea mai importantă de sănătate, bogăţie, longevitate şi stare de bine este de a avea un partener.  Mai mult decât atât, persoanele cu legături sociale mai bune cu familia, cu prietenii, sunt mai fericite, mai sănătoase şi trăiesc mai mult decât cei cu legături slabe.

 Psihologii spun că singurătatea este toxică pentru sănătatea noastră, iar toxicitatea ei este mai puternică în perioada Sărbătorilor importante.

Studiile sociologice au demonstrat că, oriunde pe planetă, persoanele singure mor mai devreme, au o stare de sănătate mai puțin bună și se recuperează mai greu după diverse afecțiuni. În acest caz, psihologii recomandă celor din anturajul unor astfel de persoane să le ofere  suport moral, mai ales în perioada sărbătorilor.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea