Simbolurile istoriei zac în paragină

La 160 de ani de la Unirea Principatelor, clădirea în care în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859 s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești este în continuare în stare avansată de degradare. În fiecare an autoritatile promit restaurarea imobilului și de fiecare dată își uită promisiunile.

Au trecut 160 de ani, iar clădirea unde s-a înfăptuit Unirea de la 1859 este uitată în paragină. Degeaba arhitecții, istoricii și nu numai au cerut o solutie, lucrurile au rămas neschimbate.  Acum, imobilul din str. Smârdan nr.39, sector 3, cunoscut și sub denumirea de Hotel Concordia, nu este în proprietatea Primăriei Municipiului București, ci este proprietate privată.
Anul trecut, pe 24 ianuarie, Primăria Capitalei promitea reabilitatrea acestui monument istoric, după ce instituția a ținut legătura cu proprietarii, iar aceștia au spuscă vor depune documentația pentru autorizația de construire.

”Primăria Municipiului București a luat toate măsurile, conform competențelor legale ce îi revin, astfel încât, clădirea monument istoric din Centrul Vechi al Capitalei, aflată în proprietate privată, să poată fi renovată cât mai rapid. Astfel, de la preluarea mandatului actualei administrații, reprezentanții Primăriei Capitalei au ținut legătura cu proprietarul acestui imobil și au oferit suportul tehnic necesar pentru a urgenta procedurile premergătoare demarării lucrărilor. Concret, în acest moment, proprietarul imobilului a reușit finalizarea tuturor rectificărilor la cartea funciară, iar în maxim două săptămâni va finaliza și documentația necesară obținerii autorizației de construire astfel încât, în primăvara acestui an, să poată începe reabilitarea imobilului”, anunța Primăria Capitalei, anul trecut.

A mai trecut un an iar starea deplorabilă în care se află imobilul se vede de la distanță. Zona parterului a fost îngrădită cu placaj, iar plăcuța care amintea de noaptea de 23 ianuarie 1859 nu se mai vede. Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că proprietarul nu a mai depus actele pentru emiterea autorizației. Cu toate că Direcția Generală de Poliție Locală și Control a aplicat sancțiuni încă din anul 2013, din cauza stării avansate de degradare, lucrurile au rămas neschimbate.

Hotelul a fost construit în anul 1852 și avea 90 de camere. În anul 1884, imobilul a ars aproape în totalitate într-un incendiu care a mistuit strada Smârdan. A fost refăcut, însă a mai avut de suferit de pe urma unui alt incendiu, în anul 1901. Acest imobil este înscris pe Lista Monumentelor Istorice a Municipiului București.

Redactor: Oana Jărloianu