Sfaturi pentru prevenirea gripei

Răcirea bruscă a vremii a făcut ca tot mai mulți români să cadă victime răcelilor de sezon. În doar o săptămână au fost înregistrate peste 71 de mii de cazuri de infecții respiratorii acute. Numărul cazurilor este în creștere față de aceași perioadă a anului trecut. Medicii recomandă populaţiei vaccinarea antigripală, pentru a preveni complicaţiile grave ale gripei.

Temperaturile de afară au scăzut brusc, iar mulți dintre români s-au îmbolnăvit. Sistemul imunitar are de suferit la trecerile bruște de la o temperatură la alta. De cele mai multe ori, copiii și bătrânii sunt cei care se îmbolnăvesc cel mai ușor. În prima săptămână a lunii octombrie, când temperaturile nu au depășit valori de 12 grade celsius, au fost înregistrate nu mai puțin de 71.812 cazuri de infecții respiratorii acute. Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile a transmis un comunicat din care reiese faptul că anul acesta au fost cu 37,4% mai multe cazuri față de aceași perioadă a anului trecut. În 2015, la nivel național, au fost înregistrate doar puțin peste 52.250 de cazuri. Medicii recomandă populaţiei vaccinarea antigripală, pentru a preveni complicaţiile grave ale gripei. În același timp sunt recomandate și ceaiurile din plante.

O dietă echilibrată, bogată în minerale și vitamine contribuie la îmbunătățirea sistemului imunitar. Fructele și legumele de sezon sunt cele mai recomandate în această perioadă. De prefer Consumate crude sau preparate termic cât mai puțin.

Vizita la medic se impune încă de la primele semne ale răceli: tuse, stranut, durere în gât, febră.

Redactor: Cerasela Videanu