Sfatul specialistului pentru depresia de Crăciun

Potrivit specialiștilor, în perioada sărbatorilor de iarnă apar cele mai multe cazuri de depresie. Psihologii spun că unul din motive ar fi tocmai momentele  de sărbatoare, de adunare în grupuri  sociale, mai mici sau mai mari, precum prietenii, dar mai ales familia. Întrucât multe persoane întâmpină dificultăți din acest punct de vedere și nu se regăsesc în nici un fel de grup social, apare depresia.

Sărbătorile de iarnă nu sunt doar un motiv de bucurie, ci și de întristare pentru unele persoane. Specialiștii  spun că în această perioadă multe persoane se confruntă cu depresia de Crăciun, sau depresia sezonieră, după cum este denumită. Oamenii sunt frustrați și triști din diverse motive, precum lipsa unei persoane dragi, lipsa banilor sau din cauza tensiunilor din familie.

Specialiștii spun că pe un fond de sensibilitate emoțională, crește pericolul de a intra într-o depresie adâncă, de conștientizare a unor lipsuri de natură emoțională sau sentimentală.  De asemenea, persoanele care trec printr-o despărțire recentă înainte de sărbători sunt predispuse la astfel de episoade depresive, acestea manifestându-se prin iritabilitate, instabilitate, o stare emoțională anxioasă, lipsa poftăei de mâncare sau chiar opusul acesteia.

În acest caz, psihologii recomandă celor din anturajul unor astfel de persoane să le ofere un suport, mai ales în perioada sărbătorilor.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea