Sfântul Vasile cel Mare

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește, în fiecare an, în data de 1 ianuarie, pe Sfântul Vasile cel Mare. Postul de televiziune Litoral TV urează ”La mulți ani!” tuturor celor ce-și sărbătoresc, astăzi, onomastica.

Ziua Sfântului Vasile cel Mare este celebrată în prima zi a noului an. Din șiragul său de praznice, Biserica Ortodoxă i-a închinat și data de 30 ianuarie, când este prăznuit alături de Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, sărbătoarea numindu-se Sfinții Trei Ierarhi.

Născut în Capadocia, în anul 330 d.Hr., Sfântul Vasile provine dintr-o familie din rândul căreia au mai primit cununa sfințeniei alți patru frați ai săi, bunica și părinții lui.

Sfântul Vasile cel Mare a trecut la cele veșnice la vârsta de 49 de ani, în data de 1 ianuarie 379, ca un adevărat punct de referință în istoria creștinismului universal.

Din galeria personalităților românești care i-au purtat numele, îl amintim acum pe voievodul Vasile Lupu,  cele două perioade ale domniei sale fiind aprilie 1634 – 13 aprilie 1653 și 8 mai 1653 – 16 iulie 1653. Ctitor a numeroase lăcașuri de cult, dintre care cea mai somptuoasă este Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași, domnitorul și-a pus prestigiul personal în slujba principatului pe care-l conducea. Influența sa în răsărit era deosebit de mare, Patriarhii din Constantinopol, Alexandria și Ierusalim fiind numiți după dorința sa.

Istoric, arheolog, epigrafist și eseist român, Vasile Pârvan s-a preocupat, în special, de arheologie, preistorie și istoria civilizației greco-romane. Dintre multele șantiere arheologice pe care le-a organizat, cel mai însemnat este cel de la Histria, din județul Constanța.

Născut la 27 noiembrie 1884, Vasile Voiculescu a fost un scriitor și medic român. Pe plan literar, s-a făcut remarcat ca poet și prozator. A fost distins cu Premiul Academiei pentru volumul ”Din țara zimbrului și alte poezii”.

Vasile Alecsandri a fost poet, dramaturg, folclorist, om politic, membru fondator al Academiei Române. Acesta ne-a zis că în ”Miezul iernii” ”În păduri trăsnesc stejarii! E un ger amar, cumplit! /Stelele par îngheţate, cerul pare oţelit, / Iar zăpada cristalină pe câmpii strălucitoare / Pare-un lan de diamanturi ce scârţâie sub picioare.”.

Iar noi, echipa Litoral TV vă spunem tuturor acelora care vă sărbătoriți ziua numelui ”Să trăiți, să-mbătrâniți: / Ca un măr, ca un păr, / Ca un fir de trandafir.” si un călduros ”La mulți ani!”.

Redactor: Mihaela Țânțaru