Sfântul Ștefan – primul martir

Sfântul Ștefan diaconul este sărbătorit de creștinii romano-catolici, anglicani, reformați, evanghelici și unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocși și greco-catolici pe 27 decembrie, chiar în a treia zi de Crăciun. Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați „plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diacon. Ștefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urma pretutindeni și care a asistat direct la faptele sale. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ștefan a fost numit Arhidiacon. El a fost găsit vinovat de blasfemie și condamnat la moarte prin lapidare. A fost dus înafara cetății, unde a fost ucis cu pietre, devenind primul martir pentru că mărturisise credința în Iisus.

Conform tradiției, de ziua Sfântului Ștefan este bine să aducem în casă, icoana care-l înfățișează. Așa că, locuitorii din Constanța s-au dus la biserică încă de la primele ore ale dimineții.

De asemenea, în ziua praznicului, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice și se împart pachete cu mâncare persoanelor ce poartă numele de Ștefan. În unele zone din Muntenia se prepara Pâinicile lui Ștefan, care au forma rotundă și sunt facute dintr-un aluat asemănator cu cel de cozonac, precum și mucenici cu miere și nucă. Dupa ce se sfințesc de către preot, la biserică, se împart de pomană copiilor săraci. În toata țară peste 450 de mii de persoane își serbează ziua numelui.

Reporter: Denisa Stoenescu / Bogdan Bolojan ; Imagine: Bogdan Grigorescu