Sfântul Mucenic Dimitrie, sărbătorit de credincioși

Zi de mare sărbătoare pentru credincioși!  Pe 26 octombrie, creştinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Conform tradiției populare, această zi marchează începutul iernii.

Sfântul Dimitrie, cinstit în ziua de 26 octombrie este patronul Tesalonicului, alături de Sfântul Apostol Pavel şi de Sfântul Grigorie Palama. Acesta a fost ucis pentru că a mărturisit credinţa creştină şi nu a vrut să se închine zeilor.

Sfântul Dimitrie a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). A fost guvernator al Tesalonicului, dar pentru că a recunoscut faptul că este creștin, a sfârșit întemnițat. În vremea aceea, creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii, fiind victime sigure. Potrivit tradiției, Nestor – un tânăr creștin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie pentru a-l omorî pe Lie, gladiatorul favorit al împaratului, și a pune capăt astfel, luptelor sângeroase. Dimitrie îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte și îi va spune: “Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi”. Prin rugăciunele Sfântului Dimitrie, Nestor reușește să-l străpungă cu lancea pe gladiator. La finalul luptei, împaratul Maximian poruncește ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. Din trupul sfântului, nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

În tradiţia populară, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir este patronul păstorilor şi vestitorul iernii. Se mai spune că, în ziua în care acesta este prăznuit, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii. Această sărbătoare este întâmpinată în fiecare an cu hramuri, pomeni cu colaci, dar şi jocuri cu focuri vii.

Redactor: Ramona Caba