Sfântul Haralambie, ocrotitorul bolnavilor

Biserica Sfântul Haralambie din Constanța s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru toți credincioșii veniți să serbeze hramul bisericii. Evenimentul a fost cu atât mai deosebit deoarece au fost prezenți și doi ierarhi din străinătate, unul din Ucraina și unul din Bulgaria.

Sfântul Haralambie este cunoscut ca fiind păzitorul oamenilor bolnavi, iar cei care se roagă lui stau departe de necazuri și boli. În Constanța există o biserică ce îi poartă hramul, iar aceasta s-a dovedit a fii neîncăpătoare pentru sutele de credincioși veniți aici. Sărbătoarea a strâns și mai mulți oameni și asta pentru că tot aici a fost adusă și o icoană făcătoare de minuni.

Sărbătoarea a fost cu atât mai deosebită și asta pentru că aici au sosit și doi ierarhi din străinătate. Unul dintre ei este din Ucraina, iar celălalt din Sofia, Bulgaria. Aceștia au oficiat slujba alături de Arhiepiscopul Tomisului.

Sfântul Haralambie a trăit în secolul al II-lea şi este cel mai bătrân mucenic dintre cei cunoscuţi de Biserică. A fost episcop al cetăţii Magnezia din Asia Mică şi şi-a închinat viaţa lui Hristos şi îndrumării credincioşilor. Pentru că prin fapta şi cuvântul său a adus mulţi păgâni la creştinism, şi-a atras mânia prigonitorilor. În ciuda vârstei înaintate, de 113 ani, i-au jupuit pielea de pe tot corpul şi i-au rupt carnea cu cârlige de fier.

Sfantul Haralambie a suferit chinuri cumplite pentru Hristos. Credinta lui a fost nemarginita, iar Biserica l-a trecut cu nume de mare mucenic primind darul facerii de minuni.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea