Sezonul România – Franța, la final

Sezonul România – Franța s-a încheiat. Finalul celui mai amplu proiect de diplomaţie publică şi culturală, desfăşurat de cele două ţări, a fost marcat în data de 14 iulie, de Ziua Națională a Franței. Timp de 8 luni, cele două națiuni s-au redescoperit prin intermediul a peste 400 de proiecte și mai mult de 800 de evenimente.

Teatrul, dansul, muzica, cinematografia, literatura, artele vizuale, expoziţiile, dezbaterile, gastronomia și chiar turismul și economia au fost pârghiile care au șlefuit și conturat orizonturile de cunoaștere și comunicare între cele două popoare.

La București, sezonul a fost încheiat oficial de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, şi de secretarul de stat Alexandru Victor Micula. Diplomatul din Hexagon  a arătat că ziua de 14 iulie are un simbol aparte pentru prietenia franco-română.

“Sloganul Uitaţi de clişee şi imaginea ludică a Sezonului au colorat oraşe, mari muzee, săli de concerte şi de teatru, cinematografe, festivaluri, universităţi şi centre de cercetare, forumuri şi târguri de specialitate. În spiritul democratic care a ghidat munca celor două comisariate coordonate de Andrei Ţărnea şi Jean-Jacques Garnier, Sezonul a ieşit adesea în stradă să-şi găsească şi să-şi construiască publicul. Cum o facem şi astăzi.” a declarat, la rândul său,  secretarul de stat Alexandru Victor Micula.

Sezonul România-Franţa a avut drept vocație actualizarea imaginii şi percepţiei pe care cele două țări le au una faţă de cealaltă, dar şi consolidarea legăturilor economice, ştiinţifice şi culturale care ne leagă în mod istoric.

”Sezonul, inaugurat de Ziua Naţională a României la Paris, a fost momentul unor premiere absolute. În Franţa au fost organizate prima expoziţie a României la Muzeul Luvru de la Paris, primul Sezon expoziţional al României la Centrul Pompidou şi primul concert al unei orchestre române la Filarmonica din Paris. În România, a fost inaugurate: primul muzeu digital – Micro-Folie Sibiu, după modelul unei structuri franceze, dar şi Uzina Filmelor de Amatori deschisă la Cluj care oferă un nou tip de divertisment creativ”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe de la București.

Cu toate că Sezonul România-Franţa a ajuns la final, râmânem într-o notă optimistă.  Așa cum a afirmat și ambasadorul din Hexagon, nu este sfârșitul poveştii, ci doar începutul unei relaţii reînnoite consolidate și armonioase.

Redactor: Mihaela Țânțaru