Sezonul grătarelor a început şi odată cu el pot să apară şi sancţiuni

De 1 mai, cei mai mulţi români aleg să sărbătorească în aer liber, la grătar sau picnic, mai ales că vremea este extrem de prietenoasă în această perioadă. Mai puţin prietenoase sunt însă autorităţile care au impus o serie de reguli care trebuie urmate cu stricteţe atunci când vine vorba de o ieşire la iarbă verde. În caz contrar, sancţiunile pot duce la o scădere considerabilă a bugetului şi vă pot strica buna dispoziţie. Legea 54 din 2012 a fost aprobată în vederea reducerii şi eliminării impactului negativ asupra mediului şi asupra stării de sănătate a populaţiei ca urmare a practicării inadecvate a activităţii de picnic.

În cazul în care focul este lăsat nesupravegheat riscaţi să plătiţi o amendă între 2 mii şi 5 mii de lei. Un alt obicei neplăcut, pe care îl au mulţi iubitori de grătare sunt deşeurile abandonate după terminarea festinului. În acest sens, legea îi sancţionează grav pe cei care distrug zona de verdeaţă sau lasă gunoaie în urma lor.

Distrugerea panourilor informative, a indicatoarelor sau a diferitelor marcaje poate fi sancţionată cu amendă de la 100 la 500 de lei.

Contravenţiile şi sancţiunile vor fi aplicate de către reprezentanţii Gărzii de Mediu, autorităţile locale, dar şi agenţii de poliţie.

Reporter: Paula Moroi ; Imagine: Alex Ionescu