Sezonul depresiilor

Lipsa luminii naturale pe o perioadă îndelungată de timp poate cauza adevărate probleme de sănătate, de la viroze respiratorii la alergii și chiar și pînă la depresii care pot atinge pragul de suicid. În ultimele 26 de zile, soarele nu s-a mai arătat locuitorilor din sudul și sud-estul țării, iar suprapunerea cu perioada sărbătorilor de iarnă, cunoscută ca „sezonul depresiilor” îi face pe specialiști să tragă un semnal de alarmă.

Pe lîngă stările emoționale, manifestările se regăsesc și în sfera celor fizice, iar medicii spun că, în această perioadă, tot mai multe persoane se pot confrunta cu probleme cardiace sau respiratorii, dificultăți de concentrare, randamnet scăzut la serviciu sau tulburări de apetit.

Cele mai bogate surse naturale de vitamina D sunt: somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele și lactatele pe care le puteți întroduce în meniul de Crăciun și Revelion. În plus, specialiștii recomandă multă mișcare în aer liber și activități care vă fac plăcere.

O plimbare pe malul mării sau cîteva ore petrecute la patinoar v-ar putea ajuta să depășiți pragul depresiei, iar cel mai bun remediu vine din partea familiei și a celor dragi, mai ales de sărbători cînd toată lumea se reunește acasă.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Nicu Cavachi