Serbia și Kosovo reiau negocierile

Tratativele mediate de Bruxelles dintre Serbia și Kosovo sunt reluate în capitala Belgiei. Negocierile dintre șefii celor două state privesc reașezarea în matcă a dialogului bilateral dintre Pristina și Belgrad.

Dezbaterile programate la Bruxelles între președinții Serbiei și Kosovo urmăresc detensionarea relațiilor diplomatice existente între Pristina și Belgrad. Depășirea neînțelegerilor actuale are ca obiectiv încheierea în anul 2019 a unui acord între cele două țări. Sprijinul oferit de Uniunea Europeană negocierilor sârbo-kosovare ilustrează intenția Bruxelles-ului pentru includerea acestor state în Blocul Comunitar.

Cu toate că în anul 2013 a fost semnat un acord cadru, Serbia și Kosovo reclamă încălcarea reciprocă a obligațiilor asumate în domenii precum energia, învățământul și drepturile minorităților. Soluția propusă de Belgrad se referă la un schimb de teritorii și al cetățenilor, respectiv o regiune din sudul Serbiei populată masiv cu etnici albanezi în contrapartida anexării zonei de nord a Kosovo dominate de etnici sârbi.

Ideea vehiculată de președintele Aleksandar Vucic a fost primită favorabil de către Bruxelles. Comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri în vederea extinderii Johannes Hahn a precizat:

”La acest moment ar trebui să le permitem celor două părţi să discute despre această idee, precum şi despre altele, şi cu sprijinul Uniunii Europene să poarte negocieri asupra lor.”

Oficialul european s-a declarant optmist în legătură cu evoluția negocierilor dintre Belgrad și Pristina, un acord bilateral care îndeplinește solicitări regionale și fructifică o stabilitate sporită în zonă primind susținere internațională.

Declarată în februarie 2008, independența statului kosovar a fost recunoscută până în prezent doar de 23 de țări membre ale Uniunii Europene, Spania, România, Slovacia, Grecia și Cipru neafirmându-și consimțământul cu privire la acest statut.

Redactor: Mihaela Țânțaru